Groene thee. Waarom is het zo goed voor je? En hoe maak je deze klaar?

Het beschermende effect van groene thee tegen kanker is in tal van studies bewezen. Groene thee bevat een complexe mengeling van bioactieve stoffen die een heilzame werking hebben, maar het is vooral de specifieke catechin EGCG die kanker en ontstekingsremmend werkt. 

Zo haal je meeste voordeel uit je groene thee:

  • Neem een grote theekop en schep 4 g intacte theebladeren (1-2 koffielepels) in de kop (gebruik 100 ml water per g theebladeren)
    • Voeg 4 dl water toe van 80°-90°C ( zeker niet kokend) en dek de theekop onmiddellijk af ( je gebruikt best een theekop met een deksel om oxidatie van EGCG door de lucht te voorkomen).
    • Laat de thee 5 à 10 minuten trekken
    • Haal de theeblaadjes uit de kop en laat de thee nog verder afkoelen, zodat hij ideaal is van temperatuur om te drinken
    • Drink de thee binnen het uur op
    • Drink elke dag ongeveer 4 koppen thee, verspreid over de dag
    • Koop bij voorkeur biologische thee. Op theeplantages wordt in regel nogal flink gesproeid met pesticiden. Groene thee, aanbevolen door orthomoleculaire arts Rudy Proesmans, is Sencha, Genmaicha en Matcha
    • Belangrijk:
            – Drink groene thee nooit op een nuchtere maag
            – Als groene thee een bruine kleur krijgt tijdens het zetten, wijst dat op oxidatie ( en dus vernietiging) van EGCG. EGCG gaat verloren bij contact met ijzer en lood uit metalen koppen en kannen, chloor uit leidingwater, residuen van wasmiddelen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *