Suiker. Het witte vergif?

Suiker is verwerkt in snoep, frisdrank, koekjes en gebak. Maar dat weet ondertussen wel iedereen. Ik heb het hier niet over de complexe koolhydraten – trage suikers – die we nodig hebben als brandstof voor onze spieren en hersenen. Deze kan je terugvinden in fruit, aardappelen, rijst.

Suiker ligt aan de basis van heel wat welvaartsziektes, maar waarom? 

Omdat wanneer we voedsel met toegevoegde suikers eten, teveel geraffineerde koolhydraten consumeren en drankjes met veel suiker drinken, terwijl we niet genoeg gezonde vetten, vezels en eiwitten binnenkrijgen, we ons lichaam naar een bloedsuikerpiek sturen. Al die extra suiker komt in onze bloedbaan terecht en spoort de alvleesklier aan om meer insuline aan te maken. Insuline probeert de glucosestofwisseling te reguleren door de lever de opdracht te geven meer glycogeen aan te maken. Glycogeen wordt opgeslagen in de lever (en in de spieren), maar als dit orgaan ‘vol’ is, begint de lever het teveel aan suiker om te zetten in triglyceriden. Dit vet wordt opgeslagen in de lever en in vetcellen doorheen het hele lichaam. Kortom, hoe meer suiker we eten, hoe meer insuline er vrijkomt en hoe meer vet we opslaan. 


Vet kan op twee manieren worden opgeslagen: in onderhuids weefsel en als visceraal (inwendig) vetOnderhuids vet is zichtbaar, maar visceraal vet is veel zorgelijker. Visceraal vet wordt voornamelijk rond de organen in de buikholte afgezet, wat zichtbaar is als de gevreesde bierbuik of als de appelvorm. Het is nog griezeliger als je bedenkt dat mensen die er op het oog betrekkelijk slank uitzien, als gevolg van een overvloed aan suiker toch een hele hoop inwendig vet kunnen hebben opgeslagen. Dat je er slank uitziet terwijl je wel veel inwendig vet hebt, kan mensen een vals gevoel van zekerheid geven: ze beseffen niet hoe ongezond ze zijn geworden door een voedingspatroon met te veel aan suiker. De medische wetenschap ziet visceraal vet als het gevaarlijkste soort, aangezien het in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op insulineresistentie en op hartkwalen en bepaalde vormen van kanker en alzheimer.

Daarbij is het een verslavend goedje. Daarom kan je best professionele hulp inschakelen om er blijvend van af te geraken. Via het Leef & Eet programma kan ik jou begeleiden naar een leven zonder suiker.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *